HCM tester =)

Idag har vi varit och HCM testat Moira, och hon har ett jättefint hjärta! Hon är nu 5,3 år och nästa test kommer att göras om ca 2 år. Hon var lugn och snäll, och fick beröm av kardiologen både för sitt fina temperament och hennes goda kondition! Det känns toppen att hon fortfarande har ett fint och friskt hjärta, eftersom det var drygt 2 år sedan hon testades senast! Extra skönt med tanke på att hon är mormor till Fotbollskullen :-)
 
Även Ryzhko (Björn) som är morfar till Fotbollskullen, och min före detta foderkatt testades den 18 januari 3,2 år gammal , även han med jättefint hjärta!
 
Även om man tror att linjerna är friska och att allt ska vara bra, är det alltid en lättnad att få beskedet att allting ser jättefint ut <3 För HCM är en sån lömsk sjukdom, och kan tyvärr dyka upp när man minst anar det! Men genom att fortsätta testa katterna upp i åldrarna, och även testa katter som inte går i avel kan man hjälpas åt att kartlägga sjukdomen, och på så sätt kunna få bukt med den så småningom! De flesta uppfödare är jätteduktiga på detta, och fler och fler sällskapskattsköpare har också börjat testa sina katter vilket vi är otroligt tacksamma för! 
 
Här kan ni läsa lite om hälsoprogrammet som vi följer när det gäller HCM och vår ras!
 
Här kan ni läsa lite mer om sjukdomen

Kommentarer
Postat av: Ingrid Näsholm

Grattis till fina HCM resultat. Även min Aiko nästan 5 år och hennes som Mars 1 år har testats nu med fina hjärtan. Härligt.
Ingrid.

2013-02-07 @ 10:52:40
Postat av: Marie

Härligt med rapporter om friska hjärtan. Du glömde att Nessa mormor till flygplatskullen testades vid 4,2 års ålder med friskt hjärta. På inrådan av kardiolog Nilsfors kommer hon att testas vid 6 års ålder nästa gång. :)

Och som sagt även om man har vältestade och friska linjer, finns det som sagt ändå inte garanti att denna lömska sjukdom ändå inte dyker upp. Därför är det av stor vikt att man testar avelsdjur livet igenom och många sällskapsköpare hjälper också till och testar sina sibbar vilket är ett toppenhjälpmedel för att kartlägga sjukdomen.

Kurr
Marie

2013-02-09 @ 15:33:31
URL: http://blogg.sessans.com/
Postat av: Margita

Toppen! Så härligt när det ser bra ut. :)

2013-02-14 @ 09:37:34
URL: http://sengas.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0